måndag 4 maj 2009

Pizza och hamburgare - hälsosam skollunch?

I barnens skola finns en cafeteria som varje dag serverar två olika maträtter. Det kostar $2,40 att köpa lunchen. Maten är långt ifrån den som serveras på svenska skolor, i alla fall de skolor och dagis som våra barn tidigare gått på. Varje vecka är det samma rätter på menyen: cheese- eller pepperonipizza, hamburgare, nachos, grillad ostsmörgås, chicken nuggets mm. Kanske inte vad man önskar att ens barn ska stoppa i sig varje dag.

Alternativet är att ta med sig "lunch pack" vilket många elever gör. För våra barns del består den då ofta av smörgås, morötter och något att dricka samt en frukt (till förmiddags-snacks). Och det ska mätta magen fram till halv fyra när barnen kommer hem vrålhungriga.

Efter tre månader var barnen ganska trötta på den dagliga smörgåsen. Och plötsligt inser man att en hamburgare inte är så illa i alla fall - innehåller både kött, bröd och någon grönsak, dvs i många fall bättre och mer mättande än en smörgås. Så från att aldrig köpa lunch har vi gått till att köpa lunch säkert tre gånger i veckan. Allt är relativt... Och de som klagar på den svenska skolmaten vill jag uppmana att ta en vistelse utomlands för att vidga perspektiven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar