måndag 14 september 2009

Socialism - det värsta som kan hända USA


Här pågår en ganska upprörd debatt som ni kanske sett på TV eller läst i radio. Under sommaren har ett sällskap som kallar sig Tea Party Express rest genom landet och genomfört demonstrationer mot politiken som förs i USA. De säger att Bush sådde fröet till "socialism" och att Obama nu ser till att fröet gror ordentligt.

Socialism - det är otroligt negativt laddat här. På bägge sidor av partilinjen. Staten ska inte växa och ta över för mycket - det inte individerna klarar själva ska i så fall delstaten ta hand om. Federalt så lite som bara möjligt - armén och liknande.

I samband med finanskrisen har staten nu kommit att ta över en hel del av den finansiella sektorn och nu vill dessutom Obama att staten ska ta ett större ansvar för sjukvården.

Detta har medfört att vissa har fått nog och med hjälp av hetsiga organisatörer som The Tea Party Express börjar det ta sig ganska otäcka uttyck. I lördags kom Tea Party Express till Washington DC och ett stort antal personer dök upp och flera bar plakat som uttryckte önskemål om Obamas död, att han är nazist och annat i samma stil... Otrevlig helt klart. Se själva ett klipp från Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=z3xE69w6ar4

Ikväll debatterades dessa uttryck på favoritprogrammet AC360 (CNN-kanal) och diskussionen var minst sagt ganska hetsig.

Att man själv kommer från ett ganska socialistiskt land gör att man blir ganska förundrad över all ilska och rädsla som finns - för t ex att staten ska bedirva sjukvård? I Sverige diskuterar vi ur motsatt perspektiv - ska privata intressen verkligen få driva sjukvård, skolor och barnomsorg?

Någon här påminde mig om hur det här landet grundades, för inte så länge sedan, av folk som var trötta på att bli styrda av en central regering i Storbritanien... I konsitutionen, något som folk verkar kunna utantill, är det därför individens självständighet central. Och det är tydligen något som folk fortfarande tar på stort allvar. Vi får se vilka följder det får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar